Zupa barszcz biały zalewajka

Szybka i bardzo dobra zupa:)

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Składniki:

  • 5 kawałków białej kiełbasy lub innej
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego+4 ziarenka pieprzu
  • 1 barszcz biały
  • 1 kwaśna śmietana 18% do zup
  • 2 czubate łyżki chrzanu w occie ze słoiczka
  • 2-2½ litra wody
  • Dodatkowo
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kiełbasę umyć,zalać wodą(ilość podana w składnikach)dodać listek,ziele, pieprz, vegetę około 2 łyżki,gotować na małym ogniu pod przykrywką około 20 min.
  • Po tym czasie,dodać 2 czubate łyżki chrzanu(wywar ma być leciutko kwaskowy,pogotować jeszcze okolo 10 min.Po tym czasie białą kiełbasę ,wyjąć na talerz.
  • Barszcz winiary,rozrobić w wodzie,wlać do wywaru i gotować jeszcze 10 min.
  • Śmietanę wymieszać z gorącym barszczem,wlać do garnka(nie gotować)kiełbasę obrać ze skórki,pokroić i wrzucić do barszczu.
  • Ugotować ziemniaki osobno,włożyć na talerz i zalać barszczem.
  • Barszczyk nie jest gęsty,ma wyśmienity kwaskowy smak, pachnie czosnkiem,polecam wypróbować przepis.
  • Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy