Pyszny żurek biały na króliku

Taki żurek najlepiej smakuje mojemu mężowi :)

Zupyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 148 głosów)

Składniki:

  • porcja z królika
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 duże pieczarki
  • pół główki cebuli
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • żurek z butelki
  • 5 łyżek śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • majeranek
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 suszone grzybki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ugotować wywar z królika dodając kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzybki.
  • 2. Gdy mięsko będzie miękkie należy je wyciągnąć, ostudzić, obrać z kości, pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić z powrotem do wywaru.
  • 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni wraz z drobno posiekaną cebulką. Gotowe wrzucić do wywaru z królika.
  • 4. Do wywaru dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku, wlać żurek z butelki i gotować jeszcze jakieś 15 minut.
  • 5. W między czasie jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo.
  • 6. Roztrzepać śmietanę z 1 łyżką mąki i powoli dodawać do zupy - tak, aby śmietana się nie zważyła. Zagotować.
  • 7. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i zalać w talerzu gorącym żurkiem.
  • Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy