Żeberka w sosie cebulowo-grzybowym

niedzielny obiad

Dodany przez:

Żeberka w sosie cebulowo-grzybowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1 marchew
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie - zemleć
  • 5 nasion jałowca
  • 2 łyżki mielonych grzybów suszonych
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Żeberka posypane solą i pieprzem obsmażyć na patelni na złoty kolor. Zagotować 1 l wody z 2 kostkami rosołowymi, dodać marchewkę pokrojoną w krążki i obsmażone żeberka. Dusić na wolnym ogniu około godziny, Na tłuszczu na którym były podsmażane żeberka, podsmażyć cebulę pokrojoną w pół krążki i dodać do żeberek. Dodać listki, zmielone ziele angielskie i jałowiec. Podgotować jeszcze około 20 minut. Zaprawić mąką wymieszaną z mączką grzybową. Jeszcze chwilę podgotować i doprawić jak jest taka potrzeba.
mięso obiad sos żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze