Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (18 cm) wykładamy pergaminem. Listki bazylii ucieramy na purée z oliwą.
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Na krem: żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywny krem.
Trzy łyżki bitej śmietany łączymy z żelatyną, po czym dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, z 2/3 usuwamy szypułki i przecinamy je wzdłuż na pół. Ciasto przecinamy na dwa blaty, jeden umieszczamy w tortownicy, wokół krawędzi formy układamy truskawki przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry. Resztę truskawek bez szypułek rozkładamy na dnie tortownicy.
Zakrywamy wszystko 2/3 bitej śmietany. Przykrywamy drugim, zielonym krążkiem ciasta, wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i dekorujemy truskawkami z pozostawionymi szypułkami
Porady
Cukier biały kryształ jest znany od dziesięcioleci. To cukier polecany między innymi do słodzenia gorących, czy chłodnych napojów, pieczenia ciast i ciasteczek, przygotowywania przetworów. Znajduje szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Jest to najpopularniejszy, klasyczny cukier o charakterystycznych kryształach i doskonałej rozpuszczalności.