Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pyszny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Delikatna, kremowa i bardzo sycąca zapiekanka świetnie się sprawdzi także jako obiad do pracy. Oto nasz sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami.
istock
(średnia 4.47 z 178 głosów)
Kalorie: 345
Porady
- Makaron do zapiekanki - do zapiekanki możesz wykorzystać różne rodzaje makaronu. Najlepiej jednak, żeby nie był on zbyt drobny. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami najlepiej wyjdzie z makaronu typu wstążki, nitki, świderki, kokardki bądź penne.
- Sos do zapiekanki makaronowej z pieczarkami - zapiekanka makaronowa z serem będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli przed wstawieniem jej do piekarnika, polejemy ją z wierzchu sosem pomidorowym. Najlepszy będzie sos na bazie przecieru pomidorowego, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką, to możemy skorzystać z keczupu.
- Przed wstawieniem do piekarnika, zapiekankę warto także posypać świeżymi liśćmi ziół, takimi jak bazylia czy oregano. Liście wtopią się w ser i cała zapiekanka makaronowa z serem zyska wyjątkowy, ziołowy aromat.
- Zapiekankę możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zobacz także: Do pieca! - najlepsze naczynia do zapiekania
Komentarze