Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pyszny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Delikatna, kremowa i bardzo sycąca zapiekanka świetnie się sprawdzi także jako obiad do pracy. Oto nasz sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami.

dodany przez: Julita gotuje

zapiekanki

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
345 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • omlet-na-obiad-przepis 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka rozmącamy w misce. Ser żółty ścieramy i połowę dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy. Ser i jajka wlewamy do naczynia z makaronem i całość mieszamy.
  • pieczarki-krojenie 2. Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy pieczarki. W międzyczasie mozzarellę kroimy mozzarellę - w kostkę lub plastry.
  • zapiekanka-makaronowa-z-pieczarkami-przepis 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron wymieszany z jajkami i serem. Na wierzchu kładziemy pieczarki, pokrojoną mozzarellę i oliwki. Posypujemy resztą startego sera, tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Kalorie: 345

Porady

  • Makaron do zapiekanki - do zapiekanki możesz wykorzystać różne rodzaje makaronu. Najlepiej jednak, żeby nie był on zbyt drobny. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami najlepiej wyjdzie z makaronu typu wstążki, nitki, świderki, kokardki bądź penne.
  • Sos do zapiekanki makaronowej z pieczarkami - zapiekanka makaronowa z serem będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli przed wstawieniem jej do piekarnika, polejemy ją z wierzchu sosem pomidorowym. Najlepszy będzie sos na bazie przecieru pomidorowego, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką, to możemy skorzystać z keczupu.
  • Przed wstawieniem do piekarnika, zapiekankę warto także posypać świeżymi liśćmi ziół, takimi jak bazylia czy oregano. Liście wtopią się w ser i cała zapiekanka makaronowa z serem zyska wyjątkowy, ziołowy aromat.
  • Zapiekankę możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Notka redakcyjna

Zobacz także: Do pieca! - najlepsze naczynia do zapiekania

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy