zakwas_zytni

Zakwas zytni

Ocena:

4.49 (186)

  • 5 min.
  • dla 1 osoby
Naturalny zakwas do wyrobu chlebka

Składniki:

  • 100 g maki zytniej
  • 100 g wody letniej
  • (maka zytnia potrzebna do wyrobu zakwasu 50 dkg)

Zakwas zytni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podaje przepisik na zakwas chlebowy :
  • make zytnia zalewamy letnia woda i mieszamy laczac skladniki . Woda nie powinna być za ciepła, ani zbyt zimna. Naczynie, w którym będzie dojrzewał zakwas może być plastikowe, ale lepsze jest gliniane. Powinno być dość duże, bowiem w trakcie przygotowania zakwas potrafi sporo urosnąć. Po wymieszaniu składników odstawiamy je i czekamy aż zaczną nad nim pracować bakterie i grzyby.Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość - zakwas będzie gotowy dopiero za pięć dni. Przy czym codziennie "dokarmiamy" żyjące w nim mikroorganizmy - czyli dodajemy kolejne 100 gram mąki i te sama ilosc wody.Dokarmiamy zawsze o tej samej godzinie. Całą masę mieszamy solidnie. Mieszanie powinniśmy powtarzać co jakieś 12 godzin. Do tego czasu w zakwasie powinny pojawić się już bąbelki powietrza i kwaśny zapach. Po pięciu dniach można zacząć piec chleb, ale niektórzy zalecają poczekać jeszcze trochę, żeby zakwas był bardziej dojrzały.Zakwas musi stac w cieplym miejscu.Ja codziennie rano daje sloik z zakwasem do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni,wtedy zakwas szybciej zaczyna pracowac.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne