make zytnia zalewamy letnia woda i mieszamy laczac skladniki . Woda nie powinna być za ciepła, ani zbyt zimna. Naczynie, w którym będzie dojrzewał zakwas może być plastikowe, ale lepsze jest gliniane. Powinno być dość duże, bowiem w trakcie przygotowania zakwas potrafi sporo urosnąć. Po wymieszaniu składników odstawiamy je i czekamy aż zaczną nad nim pracować bakterie i grzyby.Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość - zakwas będzie gotowy dopiero za pięć dni. Przy czym codziennie "dokarmiamy" żyjące w nim mikroorganizmy - czyli dodajemy kolejne 100 gram mąki i te sama ilosc wody.Dokarmiamy zawsze o tej samej godzinie. Całą masę mieszamy solidnie. Mieszanie powinniśmy powtarzać co jakieś 12 godzin. Do tego czasu w zakwasie powinny pojawić się już bąbelki powietrza i kwaśny zapach. Po pięciu dniach można zacząć piec chleb, ale niektórzy zalecają poczekać jeszcze trochę, żeby zakwas był bardziej dojrzały.Zakwas musi stac w cieplym miejscu.Ja codziennie rano daje sloik z zakwasem do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni,wtedy zakwas szybciej zaczyna pracowac.