Grochówka wojskowa

Ocena:

4.43 (183)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grochówka wojskowa, czyli popularna zupa grochowa, w tej wersji jest o wiele bardziej treściwa i sycąca. Można jej spróbować na różnego rodzaju festynach i imprezach plenerowych, często organizowanych przez wojsko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją we własnym domu. Idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni. Przepis na grochówkę wojskową jest niezwykle prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • groch  500 g

  • kości  1 kg

  • boczek  350 g

  • kiełbasa  400 g

  • słonina  100 g

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • majeranek  30 g

  • pieprz  5 g

  • ziele angielskie  6 szt.

  • sól  5 g

  • czosnek  3 ząbki

  • liść laurowy  4 szt.

Grochówka wojskowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Groch: przesypujemy go do miski lub średniego garnka, zalewamy zimną wodą ponad poziom ziaren (ok. 2,5 l wody). Mieszamy i odlewamy. Ponownie zalewamy groch wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Czas namaczania grochu nie został uwzględniony w czasie przygotowania grochówki wojskowej.

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: średniej wielkości marchewki oraz pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Ziemniaki obieramy ze skórki (średniej wielkości), myjemy, kroimy w średnią kostkę.

  • Krok 3:

    Gotowanie wywaru: do garnka wkładamy kość ze schabu, zalewamy dwoma litrami wody. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy namoczony wcześniej groch, marchewkę, pietruszkę, mielony pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy na małym ogniu, przez ok. 45 minut.

  • Krok 4:

    Smażenie mięsa: boczek kroimy w kostkę lub paski (można zrobić kilka większych kawałków do podania na wierzchu zupy) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do grochu z warzywami. Słoninę kroimy w kostkę, a kiełbasę według uznania, w kostkę lub plastry. Podsmażamy je na złoto. Nadmiar tłuszczu odlewamy, a mięso dodajemy do grochówki.

  • Krok 5:

    Pod koniec gotowania: mniej więcej 15 minut przez końcem, dodajemy ziemniaki i ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, do grochówki wojskowej wsypujemy majeranek.

Porady

  • Przepis na grochówkę można wzbogacić o dodatek przecieru pomidorowego lub sycącej soczewicy.
  • Ze względu na wysoką kaloryczność, zupa z grochu zwykle nie jest polecana osobom na diecie redukcyjnej. Oczywiście, to ile kalorii ma grochówka zależy w dużej mierze od użytych składników. Jeśli chcemy przygotować ją w bardziej dietetyczny sposób, możemy zastąpić podane w przepisie mięso drobiem lub przygotować zupę w wersji jarskiej. Grochówkę można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić dodatek mięsa marynowanym tofu. 
  • Jeśli planujecie zaserwować grochówkę na imprezie lub spotkaniu rodzinnym, polecamy przygotować ją z wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się już przegryźć.
  • Zupę można przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Można ją również zamrozić. Wtedy zachowa świeżość przez co najmniej 4 tygodnie.
  • Jeśli przygotowujemy większą porcję zupy w większej porcji, pamiętajmy, że na każde 0,5 kg grochu potrzeba około 2–3 litrów wody.
  • Zupę można w prosty sposób zagęścić przy pomocy mąki. Wystarczy rozmieszać ją w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać ją do garnka z gotująca się grochówką i energicznie wymieszać całość.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy dodać do grochówki wojskowej?

Prawdziwa wojskowa grochówka powinna być dobrze doprawiona:

  • Podstawa to oczywiście pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Dobrze pasuje też  majeranek, kminek, czosnek lub owoce jałowca. Po ugotowaniu grochówkę można posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Zupę grochową wojskową można też przygotować z dodatkiem estragonu, anyżu czy rozmarynu.
  • Miłośnicy pikantnych potraw mogą wzbogacić ją o chili lub ostrą paprykę w proszku. 

Przyprawy są bardzo istotne w grochówce wojskowej, wspomagają trawienie, co jest niezwykle ważne w przypadku zupy z grochem i dużą ilością dodatków mięsnych.  

Esencjonalny wywar do grochówki można przygotować na żeberkach, wędzonce albo na boczku. Potrawę można wzbogacić o kiełbasę, słoninę lub różne, inne gatunki podduszonego mięsa. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodatek kurczaka, schabu lub uprażonego bekonu. 

Z czym podawać grochówkę?

Zupę z grochem często podaje się z pieczywem:

  • poligonowym, żytnim, robionym na naturalnym zakwasie,
  • pytlowym, wypiekany z jasnej mąki żytniej, określanej również pytlową,
  • pszenno-żytnim, przygotowany na zakwasie lub drożdżach,
  • pełnoziarnistym, z nieoczyszczonej mąki, pełen błonnika, który poprawia trawienie.

Jak powstała grochówka wojskowa?

Prawdziwa grochówka wojskowa jest bardzo aromatyczna i pełna mięsnych smaków. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś było to jarskie danie, a wywar do niego przyrządzano wyłącznie z warzyw. Dopiero od lat 70. XX wieku rozpowszechniły się przepisy na grochówkę na mięsnym wywarze. Znana była już w kuchni staropolskiej. Często pojawiała się na chłopskich stołach, choć w nieco innej wersji niż dziś. Gęsta grochówka wojskowa z dodatkiem mięsa i ziemniaków, podana z kromką świeżego chleba, zyskała sobie miano kultowej zupy. Doskonale rozgrzewa i dostarcza bardzo dużo energii, dlatego też żołnierze tak ją cenią. 

Nie bez znaczenia dla rozpowszechnienia się grochówki w wojsku był też fakt, że jest to danie jednogarnkowe. Łatwo je przyrządzić w warunkach polowych, a to bardzo ważne w kuchni wojskowej. Składniki na grochówkę są niedrogie i łatwo dostępne, można też dłużej je przechowywać. Ta wojskowa zupa-symbol często służy też za poczęstunek dla rodziców, którzy przyjeżdżają na przysięgę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne