Grochówka wojskowa, czyli popularna zupa grochowa, w tej wersji jest o wiele bardziej treściwa i sycąca. Można jej spróbować na różnego rodzaju festynach i imprezach plenerowych, często organizowanych przez wojsko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją we własnym domu. Idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni. Przepis na grochówkę wojskową jest niezwykle prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
iStock
(średnia 4.43 z 183 głosów)
Groch: przesypujemy go do miski lub średniego garnka, zalewamy zimną wodą ponad poziom ziaren (ok. 2,5 l wody). Mieszamy i odlewamy. Ponownie zalewamy groch wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Czas namaczania grochu nie został uwzględniony w czasie przygotowania grochówki wojskowej.
Przygotowanie warzyw: średniej wielkości marchewki oraz pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Ziemniaki obieramy ze skórki (średniej wielkości), myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Gotowanie wywaru: do garnka wkładamy kość ze schabu, zalewamy dwoma litrami wody. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy namoczony wcześniej groch, marchewkę, pietruszkę, mielony pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy na małym ogniu, przez ok. 45 minut.
Smażenie mięsa: boczek kroimy w kostkę lub paski (można zrobić kilka większych kawałków do podania na wierzchu zupy) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do grochu z warzywami. Słoninę kroimy w kostkę, a kiełbasę według uznania, w kostkę lub plastry. Podsmażamy je na złoto. Nadmiar tłuszczu odlewamy, a mięso dodajemy do grochówki.
Pod koniec gotowania: mniej więcej 15 minut przez końcem, dodajemy ziemniaki i ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, do grochówki wojskowej wsypujemy majeranek.
Porady
- Przepis na grochówkę można wzbogacić o dodatek przecieru pomidorowego lub sycącej soczewicy.
- Ze względu na wysoką kaloryczność, zupa z grochu zwykle nie jest polecana osobom na diecie redukcyjnej. Oczywiście, to ile kalorii ma grochówka zależy w dużej mierze od użytych składników. Jeśli chcemy przygotować ją w bardziej dietetyczny sposób, możemy zastąpić podane w przepisie mięso drobiem lub przygotować zupę w wersji jarskiej. Grochówkę można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić dodatek mięsa marynowanym tofu.
- Jeśli planujecie zaserwować grochówkę na imprezie lub spotkaniu rodzinnym, polecamy przygotować ją z wyprzedzeniem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się już przegryźć.
- Zupę można przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Można ją również zamrozić. Wtedy zachowa świeżość przez co najmniej 4 tygodnie.
- Jeśli przygotowujemy większą porcję zupy w większej porcji, pamiętajmy, że na każde 0,5 kg grochu potrzeba około 2–3 litrów wody.
- Zupę można w prosty sposób zagęścić przy pomocy mąki. Wystarczy rozmieszać ją w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać ją do garnka z gotująca się grochówką i energicznie wymieszać całość.
Prawdziwa wojskowa grochówka powinna być dobrze doprawiona:
Przyprawy są bardzo istotne w grochówce wojskowej, wspomagają trawienie, co jest niezwykle ważne w przypadku zupy z grochem i dużą ilością dodatków mięsnych.
Esencjonalny wywar do grochówki można przygotować na żeberkach, wędzonce albo na boczku. Potrawę można wzbogacić o kiełbasę, słoninę lub różne, inne gatunki podduszonego mięsa. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodatek kurczaka, schabu lub uprażonego bekonu.
Zupę z grochem często podaje się z pieczywem:
Prawdziwa grochówka wojskowa jest bardzo aromatyczna i pełna mięsnych smaków. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś było to jarskie danie, a wywar do niego przyrządzano wyłącznie z warzyw. Dopiero od lat 70. XX wieku rozpowszechniły się przepisy na grochówkę na mięsnym wywarze. Znana była już w kuchni staropolskiej. Często pojawiała się na chłopskich stołach, choć w nieco innej wersji niż dziś. Gęsta grochówka wojskowa z dodatkiem mięsa i ziemniaków, podana z kromką świeżego chleba, zyskała sobie miano kultowej zupy. Doskonale rozgrzewa i dostarcza bardzo dużo energii, dlatego też żołnierze tak ją cenią.
Nie bez znaczenia dla rozpowszechnienia się grochówki w wojsku był też fakt, że jest to danie jednogarnkowe. Łatwo je przyrządzić w warunkach polowych, a to bardzo ważne w kuchni wojskowej. Składniki na grochówkę są niedrogie i łatwo dostępne, można też dłużej je przechowywać. Ta wojskowa zupa-symbol często służy też za poczęstunek dla rodziców, którzy przyjeżdżają na przysięgę.
Komentarze