Pyszna grochówka, przypomni nam dawno zapomniany smaki zachwyci, bo taka grochówka jak moja zasmakuje każdemu :) Bo grochówka Ewy jest najlepsza :)
Przepis na grochówkę jest prosty:
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam, bo grochówka i tak jest gęsta.
Komentarze