Grochówka Ewy.

Ulubiona grochówka mojego męża.

dodany przez: msewka 14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n

zupy grochówka dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 255 głosów)

Składniki:

  • * 25 dag łuskanego grochu
  • * 30 dag wędzonego boczku
  • * 3 marchewki
  • * 2 małe pietruszki
  • * kawałek selera
  • * liść pora
  • * garść suszonego lubczyku
  • * 3 listki suszonego liścia selera
  • * 1 kostka mięsna Winiary
  • * 1 cebula
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 6-7 ziemniaków
  • * 1 łyżeczka cząbru
  • * 1 czubata łyżka majeranku
  • * 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • * sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Grochówka ewy. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pyszna grochówka, przypomni nam dawno zapomniany smaki zachwyci, bo taka grochówka jak moja zasmakuje każdemu :) Bo grochówka Ewy jest najlepsza :)
  • Przepis na grochówkę jest prosty:
  • Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
  • Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.
  • Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.
  • Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam, bo grochówka i tak jest gęsta.
  • Grochówka gotowa.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy