Grochówka na wędzonce

Jedna z najbardziej znanych zup

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego połówki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń i nać)
  • ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Groch przebrać, wypłukać, namoczyć w wodzie ok. 30 minut.
  • 2. Przebrany groch zalać zimną wodą i gotować, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Wędzonkę zagotować w całości wraz z pokrojonymi w kostkę włoszczyzną i ziemniakiem. Osolić do smaku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • 4. Miękką wędzonkę wyciągnąć i pokroić w kostkę wg uznania, po czym wrzucić z powrotem do garnka.
  • 5. Cebulę zezłocić na patelni i dodać do całego wywaru.
  • 6. Ugotowany na miękko groch dodać do wywaru i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.
  • 7. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę, po czym wlać do zupy.
  • 8. Całość zagotować i odstawić.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy