Wielobarwna pizza

Gwarantujemy wam, że tak kolorowej pizzy jeszcze nie jedliście.

dodany przez: mojegotowanie

Pizza Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 164 głosów)


Składniki:

  • ciasto:
  • saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy + do smarowania i skrapiania
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • łyżeczka soli
  • dodatki:
  • 3 kolorowe kartofle
  • kilka świeżych grzybów
  • 2 czerwone cebule
  • garść małych kolorowych pomidorków
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag parmezanu lub pecorino
  • 10 dag serka śmietankowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, oregano suszone
  • po kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku, oregano i szczypiorku

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i oliwę.
  • W drugiej misce oba rodzaje mąki mieszamy z solą i dodajemy mieszaninę drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Formujemy kulę, ciasto i miskę smarujemy pozostałą oliwą.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 1–1 i 1/2 godz.
  • Dodatki:
  • Umyte, nieobrane kartofle tniemy na bardzo cienkie plastry (używając np. mandoliny).
  • Oczyszczone grzyby i obrane cebule kroimy w plasterki.
  • Pomidorki i oliwki przecinamy na pół.
  • Połowę parmezanu ścieramy i mieszamy z serkiem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy masą serową, na tym rozkładamy równomiernie plasterki kartofli i pozostałych składników.
  • Na koniec skrapiamy wszystko oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 min w temp. 220°C na złoty kolor.
  • Pizzę podajemy posypaną startymi płatkami pozostałego parmezanu i świeżymi ziołami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: Pizza pomidorowo-truskawkowa z zielonym pieprzem i mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy