Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i oliwę.
W drugiej misce oba rodzaje mąki mieszamy z solą i dodajemy mieszaninę drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki. Formujemy kulę, ciasto i miskę smarujemy pozostałą oliwą.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1–1 i 1/2 godz.
Dodatki:
Umyte, nieobrane kartofle tniemy na bardzo cienkie plastry (używając np. mandoliny).
Oczyszczone grzyby i obrane cebule kroimy w plasterki.
Pomidorki i oliwki przecinamy na pół.
Połowę parmezanu ścieramy i mieszamy z serkiem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy masą serową, na tym rozkładamy równomiernie plasterki kartofli i pozostałych składników.
Na koniec skrapiamy wszystko oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 min w temp. 220°C na złoty kolor.
Pizzę podajemy posypaną startymi płatkami pozostałego parmezanu i świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016