Wielkanocna Babka drożdżowa z rodzynkami

Puszysta pachnącna babka drożdżowa z rodzynkami idealna na Świąteczy stół.

Dodany przez:

Wielkanocna Babka drożdżowa z rodzynkami

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąka
  • 1 szklanka mleko
  • 125 gram masło
  • 2,5 dag drożdży
  • 10 kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
  • 1/2szlaknki cukier
  • 3/4szkla rodzynki

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn z drożdży - mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki mąki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki + żółtka + masło roztopione ostudzone + sól + aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie.
  2. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć połowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie, tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia.
  3. Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo będzie sucha baba, a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem - pół szklanki cukru pudru i 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!!

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Wielkanoc deser Babka babka drożdżowa rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze