Wegetariański bigos z ciecierzycą

Dwa rodzaje kapusty, cukinia, papryka i ciecierzyca są świetnym źródłem białka. Aby nasz wegetariański bigos miał więcej smaku, dodajemy do niego rodzynki i suszone śliwki. I podajemy na stół!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • zielona papryka, pokrojona w paski
  • 30 dag pieczarek, pokrojonych
  • 50 dag kapusty białej, poszatkowanej
  • zielona cukinia, średniej wielkości, pokrojona na plasterki
  • 25 dag kapusty kiszonej, odciśniętej
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 8 szt. suszonych śliwek, pokrojonych w paski
  • sól morska
  • 30 dag ciecierzycy z puszki
  • do posypania: posiekana natka pietruszki i uprażony sezam

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i paprykę, smażymy, często mieszając, ok. 5 min. Dodajemy pieczarki, smażymy ok. 4 min. Wrzucamy białą kapustę i cukinię, mieszamy, dusimy ok. 5 min i dokładamy kapustę kiszoną.
  2. Wrzucamy liście, ziele, rodzynki i śliwki, odrobinę solimy. Wlewamy 100 ml wody i gotujemy ok. 30 min, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby uzupełniając wodę. W połowie gotowania dodajemy opłukaną ciecierzycę. Przed podaniem posypujemy natką i sezamem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018
Boże Narodzenie obiad wege Święta bigos wegetariański obiad
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy