Ziemniaczane bezy

Ziemniaki inne niz wszystkie... bezy wg edysi.. łatwe proste i niekonwencjonalne ziemniaki:)

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek

Przygotowanie

  1. Żródło: http://przystole.blox.pl/html
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
  3. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
  4. Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
  5. Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.
warzywa obiad ziemniaki bezy purre
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze