Ziemniaczane bezy

Ziemniaki inne niz wszystkie... bezy wg edysi.. łatwe proste i niekonwencjonalne ziemniaki:)

beza

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 154 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy; u mnie papryka słodka i ostra, czosnek

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żródło: http://przystole.blox.pl/html
  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.
  • Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.
  • Piec w 220 st.C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
  • Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy