Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.53 (159)
Kibbeh to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, szczególnie Syrii i Libii. Najważniejszym składnikiem jest bulgur i mielona jagnięcina. Podaj kibbeh z grillowanymi warzywami na weekendowy obiad.
mięso mielone 500 g
kasza bulgur 250 g
cebula 1 szt.
ziele angielskie 3 g
pieprz 3 g
kumin (kmin rzymski) 3 g
papryka wędzona 3 g
sól 5 g
natka pietruszki 30 g
olej 100 ml
Bulgur: zalewamy na 20 min wrzątkiem lub wrzącym bulionem. Odsączamy.
Blendowanie: bulgur z resztą składników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.
Formowanie: z masy formujemy wrzecionowate kotlety.
Smażenie: w głębokim tłuszczu. Kotlety kładziemy na patelnię, aż uzyskają jasny brąz.
Podanie: kibneh serwujemy z cząstkami cytryny, sosem jogurtowo-ziołowym, słupkami świeżego ogórka, krążkami czerwonej cebuli; kawałkami papryki, oliwkami.
Porady
Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût