Kibbeh

Kibbeh to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, szczególnie Syrii i Libii. Najważniejszym składnikiem jest bulgur i mielona jagnięcina. Podaj kibbeh z grillowanymi warzywami na weekendowy obiad.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 159 głosów)

Składniki:

  • 250 g drobnego bulguru
  • 500 g mielonego mięsa
  • najlepiej jagnięciny
  • 1 cebuli
  • zmielonej
  • do smaku: zmielonego ziela angielskiego
  • pieprzu
  • kuminu
  • wędzonej papryki
  • soli
  • garści natki pietruszki
  • posiekanej
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bulgur zalewamy na 20 min wrzątkiem lub wrzącym bulionem. Odsączamy
  • z resztą składników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Z masy formujemy wrzecionowate kotlety
  • smażymy na jasny brąz w głębokim oleju. Podajemy z cząstkami cytryny
  • sosem jogurtowo-ziołowym
  • słupkami świeżego ogórka
  • krążkami czerwonej cebuli
  • kawałkami papryki
  • oliwkami itp.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy