Kibbeh

Kibbeh to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, szczególnie Syrii i Libii. Najważniejszym składnikiem jest bulgur i mielona jagnięcina. Podaj kibbeh z grillowanymi warzywami na weekendowy obiad.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 250 g drobnego bulguru
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięciny
  • 1 cebuli, zmielonej
  • do smaku: zmielonego ziela angielskiego, pieprzu, kuminu, wędzonej papryki, soli
  • garści natki pietruszki, posiekanej
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Bulgur zalewamy na 20 min wrzątkiem lub wrzącym bulionem. Odsączamy, z resztą składników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Z masy formujemy wrzecionowate kotlety, smażymy na jasny brąz w głębokim oleju. Podajemy z cząstkami cytryny, sosem jogurtowo-ziołowym, słupkami świeżego ogórka, krążkami czerwonej cebuli, kawałkami papryki, oliwkami itp.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

 

 

 

 

jagnięcina bulgur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy