Tradycyjny chlebek grecki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże kruszymy do miski, mieszamy z mlekiem, aż się rozpuszczą. Wsypujemy ok. 1/2 szklanki mąki, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy do drożdży, mieszamy, po czym wsypujemy resztę mąki, sól, masło, zagniatamy ok. 15 min. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
Wyjmujemy na podsypany mąką blat, uderzamy kilka razy dłonią, dodajemy skórkę, posiekane orzechy i przyprawy, przegniatamy. Dużą okrągłą i wysoką formę wykładamy pergaminem, nakładamy ciasto. Odrywamy dwie nieduże porcje, z których formujemy dwa wałki długości średnicy formy.
Wierzch wygładzamy, kładziemy na nim na krzyż wałki z ciasta, odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. Smarujemy całość białkiem. Ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C, pieczemy ok. 1 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Komentarze