Tradycyjny chlebek grecki

Miękki i po brzegi wypakowany skórką z pomarańczy i orzechami włoskimi. Najlepszy ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 3 jajka + białko do posmarowania
  • 12 dag cukru pudru
  • łyżeczka soli
  • 12 dag miękkiego masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • duża szczypta mielonego pieprzu
  • odrobina mielonego anyżu gwiazdkowego
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski, mieszamy z mlekiem, aż się rozpuszczą. Wsypujemy ok. 1/2 szklanki mąki, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy do drożdży, mieszamy, po czym wsypujemy resztę mąki, sól, masło, zagniatamy ok. 15 min. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
  2. Wyjmujemy na podsypany mąką blat, uderzamy kilka razy dłonią, dodajemy skórkę, posiekane orzechy i przyprawy, przegniatamy. Dużą okrągłą i wysoką formę wykładamy pergaminem, nakładamy ciasto. Odrywamy dwie nieduże porcje, z których formujemy dwa wałki długości średnicy formy.
  3. Wierzch wygładzamy, kładziemy na nim na krzyż wałki z ciasta, odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. Smarujemy całość białkiem. Ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C, pieczemy ok. 1 godz.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
chleb kuchnia grecka sniadania chlebek grecki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy