Omlet grecki

Omlet grecki to śniadanie pełne greckich smaków. Feta, czarne oliwki i oregano nadają śródziemnomorskiego sznytu. Omlet grecki z pewnością urozmaici codzienne śniadania.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • czerwona cebula
  • strąk czerwonej papryki (najlepiej łagodnej, typu ramiro)
  • 4 mięsiste pomidory
  • 8 niedużych jajek (lub 6 dużych)
  • duża szczypta oregano
  • sól, pieprz, olej
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • kawałek dobrego, suchego sera feta
  • świeża bazylia i tymianek do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w cienkie piórka, oczyszczoną paprykę w drobną kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki; miąższ kroimy w kostkę. Jajka rozmącamy widelcem z oregano, solą i pieprzem do smaku. Na patelni o śr. ok. 20 cm rozgrzewamy 1–2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, szklimy, po czym dodajemy paprykę i przesmażamy 3 min.
  2. Dodajemy pomidory i pokrojone na plasterki oliwki, oprószamy solą i pieprzem, podduszamy przez 1 min. Zalewamy jajkami, smażymy 5 min, poruszając patelnią. Posypujemy pokruszoną fetą, trzymamy na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii i tymianku.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: omlet włoski jak pizza margherita

 


 

 

 

 

 

Omlet feta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy