Tosty ze szparagami, fetą i groszkiem

Tosty ze szparagami, fetą i groszkiem to kolejna propozycja na chrupiące śniadanie. Awokado, szparagi i feta to zgrane trio. Spróbuj tostów ze szparagami, fetą i zaskakującym groszkiem.

tosty

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 149 głosów)

Składniki:

  • 6 zielonych szparagów, pokrojonych na ok. 3-cm kawałki
  • oliwa
  • duże awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku, blanszowanego przez 1–2 min
  • kawałek sera typu feta
  • 2 łyżki prażonych i solonych pistacji

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szparagi podduszamy na oliwie, aby zmiękły, ale zachowały jędrność. Miąższ awokado miksujemy albo rozgniatamy na papkę widelcem razem z sokiem z cytryny, natką oraz solą i pieprzem do smaku. Chleb opiekamy na chrupiąco lub podsmażamy na oliwie. Smarujemy pastą awokado, układamy szparagi i groszek, posypujemy serem i pokruszonymi pistacjami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Zobacz także: tosty ze szparagami, awokado i truskawkami

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy