Tosty panierowane

Tosty panierowane czyli poranne kotlety. Przepis na takie tosty to sposób, jak wykorzystać czerstwe pieczywo w bardzo pyszny sposób. Tosty w środku mają sporo sera, boczek, a panierka pachnie ziołami.

tosty

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • kilka cienkich kromek czerstwego chleba
  • kulka mozzarelli (lub opakowanie miękkiego brie albo camemberta)
  • szerokie plastry boczku
  • jajko
  • suszone oregano i tymianek
  • bułka tarta (a najlepiej panko)
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Po dwie kromki chleba przekładamy plastrami mozzarelli (albo brie lub camemberta) i boczku, składamy, dociskamy. Panierujemy z obu stron w jajku rozmąconym ze sporą ilością ziół i bułce tartej (lub panko), bardzo dokładnie ją dociskając. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco, z keczupem (jeśli użyliśmy mozzarelli) albo żurawiną (jeżeli w środku jest brie czy camembert).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: sekrety panierki panko

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy