Tosty z dymką, szynką i jajkiem

Ocena:

4.52 (185)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tosty z dymką, szynką i jajkiem to pomysł na proste dobrze znane śniadanie. Odrobina parmezanu doda uzależniającego smaku umami. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa.

Składniki:

  • 4 dymki ze szczypiorem
  • masło
  • sól, pieprz
  • 2 duże kromki wiejskiego chleba
  • 4 plastry dobrej wiejskiej szynki
  • majonez
  • 4 jajka na twardo
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki startego parmezanu

Tosty z dymką, szynką i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule dymki kroimy w cienkie piórka, szczypior drobno tniemy. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżki masła, wkładamy pokrojone cebulki i połowę szczypioru, dusimy aż będą bardzo miękkie
  • przyprawiamy solą i pieprzem. Kromki podsmażamy na niedużej ilości masła, nakładamy masę cebulową, na nią szynkę, smarujemy majonezem, po czym kładziemy plasterki jajek i pomidorów, posypujemy parmezanem i odłożonym szczypiorem, oprószamy pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Zobacz także: tosty z papryką i cebulą 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tosty smakują dużo lepiej niż chleb dzięki tzw. reakcji Maillarda, podobnej nieco do karmelizacji – optymalna temperatura opiekania to 110–170ºC; pod jej wpływem reagują aminokwasy i cukry.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne