Tosty z prosciutto, bazylią i masłem ziołowym

Tosty z prosciutto, bazylią i masłem ziołowym to aromatyczna wersja tradycyjnej kanapki. Rozmaryn, bazylia, tymianek i oregano dodają niepowtarzalnego połączenia zapachów.

chleb tostowytostyPrzekąski

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • 2 kwadratowe ciabatty z oliwkami
  • oliwa
  • kilka plasterków prosciutto
  • mięsisty pomidor
  • czerwona cebula
  • kilka listków bazylii
  • masło ziołowe: kostka miękkiego masła
  • po 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • tymianku i oregano
  • kilka posiekanych igiełek rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny i czerwony
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki na masło ucieramy w garnuszku
  • schładzamy. Ciabatty przecinamy na pół
  • podpiekamy na złoto
  • smarujemy masłem ziołowym. Na wierzch kładziemy „na zakładkę” rulonik szynki
  • plaster pomidora i cebuli
  • posypujemy posiekaną bazylią.
  • Pomysł na masło pomidorowe: kostkę miękkiego masła ucieramy dokładnie z 5–6 łyżkami pesto siciliana (z suszonych pomidorów)
  • przyprawiamy do smaku solą
  • pieprzem oraz suszonymi ziołami: czosnkiem
  • bazylią
  • tymiankiem
  • oregano
  • możemy też dodać skórkę otartą z cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Zobacz także: tosty ze szparagami, fetą i groszkiem

 



 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy