Tortille ze szpinakiem

Ocena:

4.51 (187)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • sos:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Tortille ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć szpinak i posypać go żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • 4. Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne