Tortilla z krewetkami

Dzisiaj coś dla wielbicieli ostrych smaków i owoców morza.

tortillePrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 143 głosów)

Składniki:

  • opakowanie krewetek koktajlowych 250 g
  • sok z cytryny
  • Tempura:
  • 1 jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • ok 2 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki sosu sambal oelek (tao tao, dostępny np w tesco czy kauflandzie)
  • kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka wiśniówki
  • 5 łyżeczek ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (lub suszonej)
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Ponadto:
  • 6 placków tortilli
  • puszka kukurydzy
  • 3 cebule
  • główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • parmezan

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Sos sambal oelek mieszamy z winem wytrawnym, wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy pietruszką, keczupem, cukrem i sosem sojowym.Odstawiamy do przegryzienia się smaków.
  • 2. Przygotowujemy ciasto na tempurę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Zostawiamy ,,do odstania" na ok 30 minut.
  • 3. Krewetki dokładnie płuczemy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w większe piórka, smażymy na patelni z olejem. Pod koniec smażenia obficie posypujemy cukrem i zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok 2 minuty. Pomidory kroimy w plasterki.
  • 4. Krewetki maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na lekko złoty kolor (jeżeli będziemy robić to za długo, krewetki będą gumowate). Odsądzamy na ręczniku papierowym.
  • 5. Placek tortilli obficie smarujemy sosem, na jedną stronę kładziemy sałatę, pomidory, kukurydzę, krewetki, cebulkę, a następnie obficie posypujemy startym parmezanem. Tortillę łamiemy w pół i podsmażamy z dwóch stron. Gotowe danie polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy