Tiramisu

Ten deser ma niemal same zalety: podnosi na duchu, łatwo go zrobić a jego sekret tkwi tylko w oryginalnych składnikach. Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie : 4 godziny Porcja: 500 kcal

Deserytiramisu

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
500.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)

Składniki:

  • 25 dkg serka mascarpone
  • 3 szklanki zimnej, mocnej kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 25 dag bitej śmietany
  • 16 dużych paluszków biszkoptowych
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka z cukrem ubić mikserem na gęsty, jasny krem. Dodać mascarpone oraz bitą śmietanę. Bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę i ostrożnie połączyć z kremem.
  • W misce wymieszać amaretto z kawą. Połowę biszkoptów kolejno szybko zanurzać w mieszance kawowej, lekko osączyć i układać pojedynczo na dnie głębokiego naczynia. Biszkopty posmarować połową kremu.
  • Podobnie nasączyć pozostałe biszkopty. Ułożyć z nich drugą warstwę. Przykryć ją pozostałym kremem, wygładzić powierzchnię. Przez sitko oprószyć całość grubą warstwą kakao.
  • Deser szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki co najmniej na cztery godziny.

Kalorie: 500.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy