Tiramisu z granitą

Przepis na tiramisu z ciasteczkami amaretti

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery granita

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 155 głosów)

Tiramisu z granitą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Granita: do metalowego pojemnika wlewamy 300 ml mocnego naparu kawy wymieszanego z cukrem i wstawiamy go do zamrażalnika na 1 godz. Od czasu do czasu skrobiemy widelcem, aby powstały grudki granity.

  • 2.

    Krem: w jednej misce ubijamy mascarpone z żółtkami, w drugiej śmietankę z cukrem pudrem. Łączymy obie masy. Wstawiamy krem do lodówki na 1 godz.

  • 3.

    Tiramisu z granitą: 3/4 amaretti zanurzamy kolejno przez 3 min w zimnej kawie wymieszanej z amaretto. Cztery pucharki wykładamy nasączonymi ciasteczkami. Na to wykładamy krem z mascarpone i granitę kawową. Na wierzchu rozkruszamy pozostałe amaretti. Podajemy natychmiast.

Porady

Zobacz też: Jabłkowe tiramisu w pucharkach

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy