Jabłkowe tiramisu w pucharkach

Oryginalna, bardzo jesienna wersja tiramisu w pucharkach. Do przełożenia kremu i biszkoptu polecamy pyszne jabłka. Takie tiramisu w pucharkach z pewnością zasmakuje gościom i domownikom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery tiramisu

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 178 głosów)

Jabłkowe tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na kruszonkę: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce masło mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i ryżowymi. Powstałą masę rozprowadzamy równą warstwą po blasze wyłożonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kruszymy.
  • Na krem: jajka oblewamy wrzątkiem, białka oddzielamy od żółtek. W salaterce mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do mieszaniny z mascarpone.
  • W szklanych pucharkach układamy deser: porcję masy mascarpone przekładamy porcją skarmelizowanych jabłek, następnie kruszonką, powtarzamy czynności. Na koniec dodajemy jabłka i posypujemy wszystko kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zamiast ciasta: do przełożenia deseru możemy przygotować orzechowy krokant: łuskane orzechy (włoskie lub laskowe) grubo siekamy. Topimy trochę masła i wrzucamy orzechy oraz cukier, cały czas mieszając. Smażymy do momentu, aż orzechy się zrumienią. Gorący krokant wykładamy na folię aluminiową cienką warstwą. Po ostygnięciu, kruszymy.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy