Tatar ze śledzia w sosie musztardowym

pyszny tatar ze śledzia

SałatkitatarPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 148 głosów)

Składniki:

  • 4 filety z solonego matiasa
  • 1,5 białej cebuli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanej chili papryczki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety namoczyć na 1godz w zimnej wodzie. Śledzie osączyć, umieścić w szklanym naczyniu, obłożyć plastrami 1 sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać olejem.Odstawić na co najmniej 4 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę . Rybę wymieszać z posiekaną pozostałą cebulą i papryczką chili. Doprawić musztardą , sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcję tatara ułożyć na talerzykach , przykryć ją półcentymetrową warstwą doprawionej solą i pieprzem śmietany. Ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy