Tatar wołowy z gruszkami Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.5 (159)
Tatar wołowy z gruszkami to przystawka dla odważnych smakoszy. Wykonany z rumsztyku wołowego, z dodatkiem ostrego imbiru, wyrazistego czosnku, soczystej twardej gruszki stanowi bogatą w smaku przekąskę. Sos sojowy nadaje głębokiej słoności, a uprażone ziarna sezamu i orzeszków pinii chrupkości. Kiełki buraczka kolorystycznie pięknie kontrastują z żółtkiem. Tatar wołowy z gruszkami to rarytas do wypróbowania na specjalne okazje.
imbir 1 łyżka stołowa
cebula 4 szt.
czosnek 1 szt.
gruszki 1 szt.
ogórek 0.5 szt.
olej sezamowy 4 łyżki stołowe
sos sojowy 6 łyżek stołowych
wołowina 400 g
sezam 1 łyżka stołowa
orzechy piniowe 1.5 szt.
żółtko 2 szt.
kiełki 2 łyżki stołowe
Porady
W przepisie wykorzystano:
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 4 małe cebulki
- twardą gruszkę
- ogórek sałatkowy
- rumsztyk wołowy
- kiełki buraczka
Mięso na tatar jest idealną bazą do przygotowania małych pulpetów. Sprawdzą się jako smażone danie, duszone w sosie pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Z dodatkiem kaszy gryczanej, pęczaku albo purée ziemniaczanego.