Tatar wołowy z gruszkami

Ocena:

4.5 (159)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Tatar wołowy z gruszkami to przystawka dla odważnych smakoszy. Wykonany z rumsztyku wołowego, z dodatkiem ostrego imbiru, wyrazistego czosnku, soczystej twardej gruszki stanowi bogatą w smaku przekąskę. Sos sojowy nadaje głębokiej słoności, a uprażone ziarna sezamu i orzeszków pinii chrupkości. Kiełki buraczka kolorystycznie pięknie kontrastują z żółtkiem. Tatar wołowy z gruszkami to rarytas do wypróbowania na specjalne okazje. 

Składniki:

  • imbir  1 łyżka stołowa

  • cebula  4 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • gruszki  1 szt.

  • ogórek  0.5 szt.

  • olej sezamowy  4 łyżki stołowe

  • sos sojowy  6 łyżek stołowych

  • wołowina  400 g

  • sezam  1 łyżka stołowa

  • orzechy piniowe  1.5 szt.

  • żółtko  2 szt.

  • kiełki  2 łyżki stołowe

Tatar wołowy z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Imbir obieramy (najlepiej za pomocą łyżeczki) i drobno siekamy. Cebulki i czosnek obieramy i także drobno siekamy. imbir-lyzeczka-iStock
  • Krok 2: Obraną gruszkę kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki. Ogórek obieramy, usuwamy pestki i kroimy w bardzo cienkie, wąskie paseczki, dokładamy do gruszki. Salaterkę owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu podania tatara. gruszka-obieranie-iStock
  • Krok 3: Olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym. Rumsztyk bardzo drobno siekamy, za pomocą ostrego noża. Do salaterki wkładamy mięso, czosnek, imbir, cebulę, gruszkę, ziarno sezamowe i orzeszki pinii. Wlewamy 3/4 sosu i mieszamy. sezam-sos-sojowy-iStock
  • Krok 4: Dodajemy żółtka ze sparzonych jajek. Podajemy z paseczkami ogórka i kiełkami. Tatar wołowy z gruszkami doprawiamy do smaku pozostałym sosem. tatar-z-zoltkiem-iStock

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 małe cebulki
  • twardą gruszkę
  • ogórek sałatkowy
  • rumsztyk wołowy
  • kiełki buraczka
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mięso na tatar jest idealną bazą do przygotowania małych pulpetów. Sprawdzą się jako smażone danie, duszone w sosie pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Z dodatkiem kaszy gryczanej, pęczaku albo purée ziemniaczanego. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne