Tatar wołowy z gruszkami

Tatar wołowy z gruszkami to przystawka dla odważnych smakoszy. Wykonany z rumsztyku wołowego, z dodatkiem ostrego imbiru, wyrazistego czosnku, soczystej twardej gruszki stanowi bogatą w smaku przekąskę. Sos sojowy nadaje głębokiej słoności, a uprażone ziarna sezamu i orzeszków pinii chrupkości. Kiełki buraczka kolorystycznie pięknie kontrastują z żółtkiem. Tatar wołowy z gruszkami to rarytas do wypróbowania na specjalne okazje. 

tatar

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • imbir-lyzeczka-iStock1.Imbir obieramy (najlepiej za pomocą łyżeczki) i drobno siekamy. Cebulki i czosnek obieramy i także drobno siekamy.
  • gruszka-obieranie-iStock2.Obraną gruszkę kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki. Ogórek obieramy, usuwamy pestki i kroimy w bardzo cienkie, wąskie paseczki, dokładamy do gruszki. Salaterkę owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu podania tatara.
  • sezam-sos-sojowy-iStock3.Olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym. Rumsztyk bardzo drobno siekamy, za pomocą ostrego noża. Do salaterki wkładamy mięso, czosnek, imbir, cebulę, gruszkę, ziarno sezamowe i orzeszki pinii. Wlewamy 3/4 sosu i mieszamy.
  • tatar-z-zoltkiem-iStock4.Dodajemy żółtka ze sparzonych jajek. Podajemy z paseczkami ogórka i kiełkami. Tatar wołowy z gruszkami doprawiamy do smaku pozostałym sosem.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 małe cebulki
  • twardą gruszkę
  • ogórek sałatkowy
  • rumsztyk wołowy
  • kiełki buraczka

Notka redakcyjna

Mięso na tatar jest idealną bazą do przygotowania małych pulpetów. Sprawdzą się jako smażone danie, duszone w sosie pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Z dodatkiem kaszy gryczanej, pęczaku albo purée ziemniaczanego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy