Talarki z orzechami

Talarki z orzechami to proste w wykonaniu ciasteczka z orzechem w środku. Prawdziwy rarytas nie tylko od święta! 

ciastka

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli za pomocą ręcznego miksera, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy drobno zmielone orzechy laskowe, mąkę kukurydzianą, kakao, mąkę pszenną, cynamon i kardamon i zagniatamy ciasto.
  • 2.Odcinamy trochę ciasta łyżeczką i rękoma formujemy kulki o średnicy 2 cm. W ten sposób uformujmy 40 kulek, jednakowej wielkości. Umieszczamy je w pewnej odległości od siebie na 2 blachach wyłożonych pergaminem. W środek każdej wciskamy orzech laskowy.
  • 3.Pieczemy 10–12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i pozostawiamy w nim do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając. Na każde ciastko kładziemy łyżeczką porcję roztopionej czekolady, posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Odstawiamy, aby stężały. Możemy je przechować w blaszanym pudełku, wyłożonym pergaminem, nawet przez 4 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy