szpajza_cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Ocena:

4.44 (196)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Tradycyjny śląski krem cytrynowy na Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 duża cytryna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • bita śmietana, biała czekolada i czekolada rozpuszczalna do dekoracji

Szpajza cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wyszoruj cytrynę, zetnij 1/3 i zostaw do dekoracji. Z reszty wyciśnij sok.
  • Rozpuść galaretkę w 100 ml wody - odstaw do wystudzenia.
  • Wyszoruj i sparz jaja przed rozbiciem skorupek.
  • Ubij żółtka z cukrem do białości. Ubij białka na sztywną pianę ze szczypta soli.
  • Do żółtek dodaj sok z cytryny, pianę z białek - wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
  • Na końcu dodaj tężejącą galaretkę. Możesz dodać też startą skórkę cytrynową, jeśli lubisz.
  • Wyłóż krem do szampanówek lub salaterek, udekoruj bitą śmietaną, paseczkami skórki cytrynowej,
  • cząsteczkami cytryny. Posyp wiórkami białej czekolady i odrobiną czekolady rozpuszczalnej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne