Szpajza

śląski przysmak

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wódki
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy
  • rodzynki
  • migdały

Przygotowanie

  1. Utrzeć białka z 5 jajek, do utartych białek dodać 5 łyżek cukru i dalej ucierać. Dodać 5 żółtek i dalej ucierać. Do tak utartej masy wlewamy żelatynę rozpuszczoną w szklance wody. Mase ucierać jeszcze przez chwilę(Żelatyna musi być ostudzona). Do masy dodajemy rozpuszczone w 100 ml wódki dwie łyżki kako i całość dobrze mieszamy. Do masy dodajemy jeszcze rodzynki, kawałki orzechów i migdałów. Masę wylewamy do półmiska i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
jajka deser cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze