Szpajza

śląski przysmak

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wódki
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy
  • rodzynki
  • migdały

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Utrzeć białka z 5 jajek, do utartych białek dodać 5 łyżek cukru i dalej ucierać. Dodać 5 żółtek i dalej ucierać. Do tak utartej masy wlewamy żelatynę rozpuszczoną w szklance wody. Mase ucierać jeszcze przez chwilę(Żelatyna musi być ostudzona). Do masy dodajemy rozpuszczone w 100 ml wódki dwie łyżki kako i całość dobrze mieszamy. Do masy dodajemy jeszcze rodzynki, kawałki orzechów i migdałów. Masę wylewamy do półmiska i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy