Rolada cytrynowa "niebo w gębie" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st.C
Rozpuszczamy galaretkę owocową w 400 ml wody i studzimy.
Na bawełnianą szmatkę przesiewamy troszkę cukru pudru.
Biszkopt (wykonanie):
3 jaja ubijamy z cukrem, aż masa bedzie niemal biała. Mąkę przesiewamy do powstałej masy i krótko mieszamy tylko w jedną stronę. Należy to uczynić szybko, by nie zaciągnąć ciasta, aby rolada nie była twarda.
Wylewamy na uprzednio przygotowaną blachę i pieczemy 4 minuty w 250 st.C Wyjmujemy ciasto z piekarnika, dajemy mu minutkę "ochłonąć" po czym wywracamy je na ściereczkę z cukrem pudrem i ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. Zwijamy biszkopt razem ze szmatką i odstawiamy w chłodne miejsce by wystygła.
W tym czasie ubijamy śmietankę 30 proc.tł. z fixem do śmietany i łyżką cukru pudru. Jak już śmietanka bedzie gęsta do szprycy odkładamy część ubitej śmietanki, która posłuży do dekoracji. Ja nie mam szprycy, dlatego wkładam 1/4 ubitej śmietanki do woreczka śniadaniowego, a później odcinam kawałeczek rogu i wyciskam śmietankę na wierzch rolady tworząc gwiazdki.
Do reszty śmietany dodajemy otartą skórkę z całej cytryny i sok z połowy cytryny.
Rozwijamy delikatnie zwiniętą roladę i smarujemy tężejącą galaretką. Część galaretki zostawiamy do dekoracji.
Na galaretkę rozsmarowujemy powstała masę śmietanowo-cytrynową, pozostawiając margines około 1 centymetra po bokach i przy końcu biszkoptu. Delikatnie zwijamy roladę.
Można ją dodatkowo posypać jeszcze z wierzchu cukrem pudrem.
Dekorujemy roladę śmietaną ze szprycy (lub z woreczka) i na powstałe gwiazdki układamy niewielkie ilości pozostawionej galaretki (ja tym razem nie miałam galaretki, więc ta rolada była bez niej, ale udekorowałam ją za to wiśniami ze słoika, z naszych zapasów)