REKLAMA

Rolada cytrynowa "niebo w gębie"

Szybko, Łatwo, smakowicie...

dodany przez: Magdalena Dobosz

Ciasta rolada Desery roladki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 166 głosów)


Składniki:

  • 3 jaja
  • 90 g cukru kryształ
  • 70 g mąki tortowej
  • śmietanka 30 procent 250ml
  • fix do śmietany 1 op.
  • cytryna
  • galaretka owocowa (dowolny smak)
  • cukier puder
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 250 st.C
  • Rozpuszczamy galaretkę owocową w 400 ml wody i studzimy.
  • Na bawełnianą szmatkę przesiewamy troszkę cukru pudru.
  • Biszkopt (wykonanie):
  • 3 jaja ubijamy z cukrem, aż masa bedzie niemal biała. Mąkę przesiewamy do powstałej masy i krótko mieszamy tylko w jedną stronę. Należy to uczynić szybko, by nie zaciągnąć ciasta, aby rolada nie była twarda.
  • Wylewamy na uprzednio przygotowaną blachę i pieczemy 4 minuty w 250 st.C Wyjmujemy ciasto z piekarnika, dajemy mu minutkę "ochłonąć" po czym wywracamy je na ściereczkę z cukrem pudrem i ściągamy z wierzchu papier do pieczenia. Zwijamy biszkopt razem ze szmatką i odstawiamy w chłodne miejsce by wystygła.
  • W tym czasie ubijamy śmietankę 30 proc.tł. z fixem do śmietany i łyżką cukru pudru. Jak już śmietanka bedzie gęsta do szprycy odkładamy część ubitej śmietanki, która posłuży do dekoracji. Ja nie mam szprycy, dlatego wkładam 1/4 ubitej śmietanki do woreczka śniadaniowego, a później odcinam kawałeczek rogu i wyciskam śmietankę na wierzch rolady tworząc gwiazdki.
  • Do reszty śmietany dodajemy otartą skórkę z całej cytryny i sok z połowy cytryny.
  • Rozwijamy delikatnie zwiniętą roladę i smarujemy tężejącą galaretką. Część galaretki zostawiamy do dekoracji.
  • Na galaretkę rozsmarowujemy powstała masę śmietanowo-cytrynową, pozostawiając margines około 1 centymetra po bokach i przy końcu biszkoptu. Delikatnie zwijamy roladę.
  • Można ją dodatkowo posypać jeszcze z wierzchu cukrem pudrem.
  • Dekorujemy roladę śmietaną ze szprycy (lub z woreczka) i na powstałe gwiazdki układamy niewielkie ilości pozostawionej galaretki (ja tym razem nie miałam galaretki, więc ta rolada była bez niej, ale udekorowałam ją za to wiśniami ze słoika, z naszych zapasów)
  • Na to ścieramy gorzką czekoladę.
  • Roladę schładzamy w lodówce jakieś 30 minut.
  • Smacznego

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy