Szaszłyki z indyka z kukurydzą

Szaszłyki z indyka z kukurydzą to przepis, jak smacznie podać filet z indyka. Danie jest proste, sprawdzi się zarówno na grilla, jak i obiad w chłodniejsze miesiące. Polecamy szaszłyki z indyka z kukurydzą do frytek lub ziemniaczków pieczonych typu łódki.

szaszłykiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
595.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 30 dag piersi lub uda z indyka
  • cukinia
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • kolba kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek obrać
  • posiekać
  • utrzeć z masłem
  • bazylią
  • solą i pieprzem.
  • Z wina
  • oliwy
  • pieprzu cayenne i soli przygotować marynatę. Mięso pokroić w dużą kostkę (2 cm)
  • włożyć do marynaty na 1 godzinę.
  • Cukinię umyć
  • osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry i blanszować 3 minuty we wrzątku
  • osączyć.
  • Mięso wyjąć z marynaty i każdy kawałek zawinąć w plaster boczku i plaster cukinii. Kukurydzę obrać i pokroić na kawałki.
  • Na szpadki nabijać na przemian ruloniki z indyka i kukurydzę. Posmarować marynatą. Piec na grillu lub w piekarniku w temp. 190°C około 15 minut. Zdjąć z rusztu. Na kukurydzy położyć masełko.

Kalorie: 595.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy