Szarlotka na kruchym cieście

Pycha, palce lizać

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.54 z 13 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 kisiel jabłkowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Dzielimy i 1/3 wkładamy do zamrażalki a 2/3 do lodówki.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce.
  3. Kisiel przygotowujemy według przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości wody (ok. 1,5 szklanki). Mieszamy starte jabłka z kisielem.
  4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu, aż się ciasto zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie jabłka z kisielem, posypujemy cynamonem. Wyciągamy resztę zamrożonego ciasta i ucieramy je na grubej tarce. rozkładamy na jabłkach i posypujemy cukrem.
  5. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 40 - 50 minut.
przekąska deser dla dzieci Szarlotka ciasto kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze