Szarlotka na kruchym cieście

Domowa szarlotka na kruchym cieście. Najlepsza z gałką lodów. U mnie w wersji na chłodniejsze dni pojawia się szarlotka na kruchym cieście z cynamonem. Przepis uda się każdemu!

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkakruche ciastoDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 174 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 kisiel jabłkowy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Dzielimy i 1/3 wkładamy do zamrażalki a 2/3 do lodówki.
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce.
  • Kisiel przygotowujemy według przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości wody (ok. 1,5 szklanki). Mieszamy starte jabłka z kisielem.
  • Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do czasu, aż się ciasto zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie jabłka z kisielem, posypujemy cynamonem. Wyciągamy resztę zamrożonego ciasta i ucieramy je na grubej tarce. rozkładamy na jabłkach i posypujemy cukrem.
  • Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 40 - 50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy