REKLAMA

Strogonow

Strogonoff, stroganow czy też boeuf strogonow to sycący, aromatyczny i treściwy gulasz, pełen soczystego mięsa wołowego. Jak zrobić go w domowym zaciszu? Oto prosty przepis, który wychodzi każdemu! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy strogonow dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
118 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.81 z 456 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mieso 1.

    Wołowinę najpierw oszyszczamy, kroimy w paski i smażymy na złoto na maśle. Następnie kroimy wszystkie warzywa- pieczarki z plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w talarki. Warzywa dodajemy do mięsa i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę. 

  • miesozsosem 2.

    Kiedy mięso puści soki, opruszamy je 20 g mąki i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i 500 ml wrzątku. Wszystko dusimy aż gulasz zrobi się gęsty, a wszystkie składniki zmiękną. 

Kalorie: 118

Węglowodany: 3

Tłuszcz: 6

Białko: 13

Porady

Strogonow najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Wypróbuj też ten przepis na strogonow

Notka redakcyjna

Strogonow czy stroganow? Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, ale w Polsce przyjęła się jej zmieniona wersja. Przepisów na to danie jednogarnkowe jest wiele, ale zawsze składa się ono z pokrojonej w paski wołowiny (najczęściej polędwicy), podsmażonej z cebulą, pieczarkami. Całość dusi się w esencjonalnym bulionie, z którego następnie powstaje smaczny sos. Strogonow – według wielu przepisów – często zawiera też ogórki kiszone, paprykę, pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy