Stek w sosie z zielonego pieprzu

Stek wołowy - doskonała propozycja na wystawny obiad

Dodany przez:

Stek w sosie z zielonego pieprzu

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.42 z 12 głosów)

Składniki

  • 4 steki wołowe około 30 dkg każdy, grubości 3 cm
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 dkg zielonego pieprzu suchego lub z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża szalotka
  • 3 łyżki koniaku lub brandy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • opcjonalnie jako dodatek można wymieszać 8 dkg masła i 8 dkg blue cheese

Przygotowanie

  1. Około 2 1/2 godziny wcześniej wyjąć mięso z lodówki, umyć, osuszyć i posmarować z obu stron oliwą z oliwek.
  2. W małym rondelku umieścić zielony pieprz, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować 1 minutę, odsączyć.
  3. Steki smażyć na patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku.
  4. Rozgrzać patelnie, steki posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą z jednej strony i polożyć doprawioną stroną na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (4 minuty nagrzewania), nie dociskać, steki nie powinny się dotykać, smażyć 2 1/2 minuty, w międzyczasie posolić i popieprzyć drugą strone i przewrócić steki, znowu smażyć 2 1/2 minuty. Zdjąć mięso z patelni i pozostawić przez 30 minut na talerzu. Sok który wyciekł z mięsa ocalić. Nie myć patelni.
  5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  6. Po 30 minutach kiedy piekarnik jest juz rozgrzany do właściwej temperatury steki ponownie umieścić na patelni i piec przez 8 minut - mięso będzie krwiste lub 12 minut - mieso będzie średnio wypieczone.
  7. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na talerzu przez 10 minut, w tym czasie na tej samen patelni roztopić masło, dodac drobno posiekaną szalotkę i smażyć przez 2 minuty, dodać zielony pieprz, mieszając smażyć przez 1 minutę, dodać koniak, wymieszać i podpalić. Kiedy ogień naturalnie sie wypali, wymieszać delikatnie dodać śmietanę i sok z mięsa, gotować przez 2 minuty.
  8. Włożyć steki na patelnię, polać sosem, zdjąć z ognia, w razie potrzeby doprawić solą. Serwować na ogrzanym talerzu z dodatkiem masła wymieszanego z blue cheese (niekoniecznie, blue cheese ma bardzo charakterystyczny smak kltóry nie każdy lubi) i ziemniaczkami.
  9. Smacznego!

Wskazówki

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

mięso obiad kolacja Stek wołowy zielony pieprz koniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy