Stek w sosie z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Około 2 1/2 godziny wcześniej wyjąć mięso z lodówki, umyć, osuszyć i posmarować z obu stron oliwą z oliwek.
W małym rondelku umieścić zielony pieprz, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować 1 minutę, odsączyć.
Steki smażyć na patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku.
Rozgrzać patelnie, steki posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą z jednej strony i polożyć doprawioną stroną na bardzo dobrze rozgrzanej patelni (4 minuty nagrzewania), nie dociskać, steki nie powinny się dotykać, smażyć 2 1/2 minuty, w międzyczasie posolić i popieprzyć drugą strone i przewrócić steki, znowu smażyć 2 1/2 minuty. Zdjąć mięso z patelni i pozostawić przez 30 minut na talerzu. Sok który wyciekł z mięsa ocalić. Nie myć patelni.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
Po 30 minutach kiedy piekarnik jest juz rozgrzany do właściwej temperatury steki ponownie umieścić na patelni i piec przez 8 minut - mięso będzie krwiste lub 12 minut - mieso będzie średnio wypieczone.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić na talerzu przez 10 minut, w tym czasie na tej samen patelni roztopić masło, dodac drobno posiekaną szalotkę i smażyć przez 2 minuty, dodać zielony pieprz, mieszając smażyć przez 1 minutę, dodać koniak, wymieszać i podpalić. Kiedy ogień naturalnie sie wypali, wymieszać delikatnie dodać śmietanę i sok z mięsa, gotować przez 2 minuty.
Włożyć steki na patelnię, polać sosem, zdjąć z ognia, w razie potrzeby doprawić solą. Serwować na ogrzanym talerzu z dodatkiem masła wymieszanego z blue cheese (niekoniecznie, blue cheese ma bardzo charakterystyczny smak kltóry nie każdy lubi) i ziemniaczkami.
Komentarze