Spaghetti z sosem pomidorowym i szprotkami

Proste danie, czyli spaghetti z sosem pomidorowym, podkręcamy przez dodatek szprotek. Ekspresowy przepis, bo obiad dla kilku osób zrobimy w mniej niż pół godziny.

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 191 głosów)

Składniki:

  • oliwa
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony tymianek i oregano
  • puszka krojonych pomidorów
  • keczup do smaku
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • opakowanie spaghetti
  • 2 puszki wędzonych szprotek w oleju
  • garść rukoli
  • tarty ser typu parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekane szalotki, wciskamy przez praskę czosnek i przysmażamy, aż mocno zapachnie.
  • Wsypujemy po dużej szczypcie suszonych ziół, wlewamy pomidory z puszki, dusimy ok. 5 min. Dodajemy do smaku keczupu i przypraw i jeszcze chwilę dusimy.
  • Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, gorący mieszamy z gorącym sosem na patelni, szprotkami osączonymi z oleju i rukolą. Podajemy natychmiast, posypane serem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: diabelskie spaghetti wegetariańskie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy