Tikka Masala

To orientalne danie zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Jest zmysłowo i aromatycznie!

dodany przez: Ventriculus ventriculus

dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kardamonu (mielonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski lub indyjski)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (lub w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 lyb 1 łyżeczka chilli (w zależności od gustu)
  • 1 łyżka papryki mielonej (słodkiej lub ostrej)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 lub 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Tikka masala - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokroić kurczaka i cebulę w kostkę. Zmielić pomidory przy użyciu blendera lub miksera. W miseczce zmieszać: imbir, czosnek, kumin, kolendrę, kurkumę, chilli, garam masala i paprykę. Na patelni podgrzać olej, a następnie dodać kardamon i cynamon i chwilę smażyć, aż olej nabierze aromatu. Dodać cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać resztę przypraw i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory oraz przecier i smażyć przez następne 5-7 minut. Zalać wodą i doprawić solą. Następnie dodać kostki kurczaka i wymieszać z sosem. Gotować przez 12-15 minut. W miseczce zmieszać 4 łyżki jogurtu z odrobiną sosu, aby zapobiec zwarzeniu się jogurtu. Zawartość miseczki wlać do sosu i wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z ryżem
  • całość można posypać odrobiną mielonej kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy