To orientalne danie zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Jest zmysłowo i aromatycznie!
Składniki:
3 piersi z kurczaka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka kardamonu (mielonego)
1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
2 cebule
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski lub indyjski)
1 łyżeczka mielonej kolendry (lub w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu)
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 lyb 1 łyżeczka chilli (w zależności od gustu)
1 łyżka papryki mielonej (słodkiej lub ostrej)
1 łyżeczka garam masala
1 lub 2 puszki pomidorów w zalewie
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
150 ml wody
szczypta soli
4 łyżki jogurtu naturalnego
Tikka masala - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pokroić kurczaka i cebulę w kostkę. Zmielić pomidory przy użyciu blendera lub miksera. W miseczce zmieszać: imbir, czosnek, kumin, kolendrę, kurkumę, chilli, garam masala i paprykę. Na patelni podgrzać olej, a następnie dodać kardamon i cynamon i chwilę smażyć, aż olej nabierze aromatu. Dodać cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać resztę przypraw i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory oraz przecier i smażyć przez następne 5-7 minut. Zalać wodą i doprawić solą. Następnie dodać kostki kurczaka i wymieszać z sosem. Gotować przez 12-15 minut. W miseczce zmieszać 4 łyżki jogurtu z odrobiną sosu, aby zapobiec zwarzeniu się jogurtu. Zawartość miseczki wlać do sosu i wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z ryżem