Bazylia w oleju

Ocena:

4.49 (169)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
Całe listki bazylii w oliwie z czosnkiem i papryką będą pyszne do makaronu. Wyśmienite jako podstawa do sosu pesto, dodatek do pomidorów i mozzarelli. Olej bazyliowy będzie znakomity do dressingów.

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 l oleju słonecznikowego

Bazylia w oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Całe listki bazylii w oliwie z czosnkiem i papryką będą pyszne do makaronu. Wyśmienite jako podstawa do sosu pesto, dodatek do pomidorów i mozzarelli. Olej bazyliowy będzie znakomity do dressingów.
  • ■ Pęczek świeżej bazylii umyć, osuszyć. Listki oderwać od łodyżek. Papryczkę chili umyć, osuszyć. Cztery ząbki czosnku obrać.
  • ■ Bazylię, papryczkę chili i czosnek włożyć do słoika (niezbyt ciasno). Zalać 1/2 l oleju słonecznikowego. Potrząsnąć słoikiem, aby olej całkowicie pokrył zioła. Dokładnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne