Śmietanowiec serowy na biszkoptach z galaretką

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.Jest bardzo delikatne i puszyste niczym popularne ptasie mleczko.

biszkoptygalaretki

Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Składniki:

  • 400 g podłużnych biszkoptów deserowym
  • sok z 1/2 cytryny
  • Masa śmietanowo-serowa
  • 600 ml zimnej śmietany 36%
  • 400 g. serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Galaretkę rozpuścić we wrzątku odstawić do lekkiego stężenia.
  • Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę , dodać serki ponownie zmiksować.
  • Na dno blaszki wyłożyć biszkopty ,skropić sokiem z cytryny.
  • Zimną żelatynę połączyć z masą śmietanowo-serową , wylać na biszkopty , rozprowadzić po całości.
  • Na wierzch ponownie ułożyć biszkopty , skropić sokiem z cytryny.
  • Biszkopty zalać galaretką. Odstawić do lodówki na noc by masy całkowicie stężały a biszkopty zmiękły.

Porady

Zobacz też: przepis na biszkopt sabaudzki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy