Ciasto błękitna laguna

Ocena:

4.6 (194)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto błękitna laguna zachwyca nie tylko smakiem, ale i nietuzinkowym wyglądem. Połączenie kruchego spodu na bazie herbatników, aksamitnej i wielokolorowej masy śmietankowej oraz błękitnej, orzeźwiającej galaretki z pewnością przypadnie wam do gustu. Co ważne przygotujecie je bez pieczenia. Całość zajmie wam jedynie kilka chwil. Szukacie ciekawych inspiracji na pyszny deser w niezwykłym, estetycznym wydaniu? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • śmietana 30%  375 ml

  • woda  1600 ml

  • galaretka agrestowa  75 g

  • galaretka wiśniowa  75 g

  • galaretka cytrynowa  75 g

  • galaretka  150 g

  • herbatniki  200 g

Ciasto błękitna laguna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie galaretek: Galaretki o trzech kolorach (zielonym, różowym i żółtym) przesypujemy do osobnych, niewielkich naczyń lub szklanek. Każdą z nich zalewamy 200 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Dwie pozostałe, niebieskie galaretki (150 g) rozpuszczamy w 1l gorącej wody, a następnie odkładamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Przygotowanie śmietankowej pianki: Przygotowujemy 3 miski. Do każdej z nich wlewamy po 125 ml śmietanki 30%, którą miksujemy, aż do pojawienia się pianki na jej wierzchu. Następnie do każdej z misek wlewamy po jednej z trzech wcześniej przyrządzonych galaretek. Dokładnie miksujemy, aż do połączenia składników. 

  • Krok 3:

    Ciasto błękitna laguna: Spód tortownicy wykładamy herbatnikami. Przykrywamy go warstwą pierwszej galaretki ze śmietanką. Całość przekładamy do lodówki na kilkanaście minut, by masa lekko stężała. Na jej wierzch wylewamy następną porcję śmietankowej pianki. Czynność powtarzamy. Ciasto przekładamy do lodówki. Gdy wszystkie warstwy zdążą stężeć, zalewamy je wystudzoną niebieską galaretką. Gotową błękitną lagunę ponowie umieszczamy w lodówce na około 1–2 godziny.

Porady

  • Do przygotowania ciasta błękitna laguna można użyć galaretek o dowolnie wybranych smakach. Najczęściej jednak przyrządza się je na bazie galaretki agrestowej, wiśniowej i cytrynowej. 
  • Jeżeli nie macie dostępu do niebieskiej galaretki, możecie zaopatrzyć się w galaretkę przezroczystą oraz błękitny barwnik spożywczy. Wystarczy kilka kropel, by całość nabrała pięknego, morskiego koloru.
  • Przechowywane w lodówce, ciasto z galaretką zachowa świeżość przez około 4 dni. 
  • Podane w przepisie herbatniki można zastąpić biszkoptem jasnym lub czekoladowym, domowymi goframi lub ciastkami biszkoptowymi. 
  • Ciasto niebieska laguna można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie śmietankę 30%, gęstą częścią mleczka kokosowego. Zamiast klasycznych galaretek należy użyć produktów na bazie agar–agar. Są one dostępne w większości hipermarketów i sklepów z żywnością roślinną. Można je także przygotować samodzielnie. Należy również upewnić się, że używane przez nas herbatniki nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.
  • Planujecie zaserwować błękitną lagunę osobom z nietolerancją glutenu? Upewnijcie się, że zakupione przez was herbatniki są oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa. Jeżeli nie macie do nich dostępu, możecie upiec je samodzielnie. Do ich przygotowania potrzeba: 200 g mąki ryżowej, 120 g cukru, 125 g masła oraz 3 żółtek.
  • Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne ciasta bez pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto błękitna laguna – inne wersje przygotowania

Delikatnie słodkie, orzeźwiające i lekkie – błękitna laguna to warstwowe ciasto z galaretką, które zachwyca smakiem i wyglądem. Nie wymaga użycia piekarnika ani posiadania specjalnych zdolności cukierniczych, dlatego jest świetnym kandydatem na pierwsze ciasto z prawdziwego zdarzenia. Można je przygotować na co najmniej kilka sposobów. 

Szczególnie polecamy spróbować ciasta błękitna laguna z makiem. Choć w takiej wersji, jego przygotowanie zajmuje odrobinę więcej czasu, efekt końcowy zdecydowanie wart jest włożonego wysiłku. Makowe ciasto bez pieczenia składa się z warstwy delikatnego, puszystego biszkoptu jasnego z dodatkiem maku oraz śmietankowej pianki i orzeźwiającej, niebieskiej galaretki. 

Fanom deserów bez pieczenia, z pewnością przypadnie ciasto błękitna laguna z delicjami. Do jego przygotowania można wykorzystać ciasteczka o różnym smaku, jednak najczęściej przekłada się je delicjami pomarańczowymi. Można ułożyć je na spodzie lub przełożyć nimi warstwy śmietankowej pianki, dzięki czemu całość nabierze ciekawszej konsystencji.

Jak udekorować ciasto bez pieczenia z galaretką?

Ciasto błękitna laguna to warstwowy deser, który sam w sobie przyciąga wzrok. Wersja bez pieczenia doskonale sprawdza się, gdy szukamy prostego i szybkiego przepisu. Jeśli chcecie by prezentowało się ono jeszcze lepiej, możecie udekorować je przy pomocy bitej śmietany. Równie dobrze sprawdzą się świeże owoce, które można ułożyć na wierzchu zastygającej galaretki. 

Innym, popularnym sposobem na ozdobienie błękitnej laguny, jest dodanie do tężejącej galaretki dekoracji z czekolady w kształcie owoców morza czy muszli. Pralinki można zakupić lub przygotować samodzielnie. Dodatkowo można pokusić się o pomalowanie wierzchu białą czekoladą, która świetnie imituje morskie fale. Tematyczne dekoracje z pewnością docenią zarówno mali, jak i duzi miłośnicy słodkości. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne