Smalec ziołowy ze skwarkami

Kolejny genialny pomysł męża...

Przetworyskwarki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 182 głosów)

Składniki:

  • 3 do 4 kg słoniny
  • 60 dag surowego boczku
  • 2 opakowania ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Słoninę i boczek pokroić w grubą kostkę. Wrzucić połowę do garnka z grubym dnem, najlepiej nierdzewnego. Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz zacznie się mocno wytapiać. Należy często mieszać, aby skwarki nie przywarły do dna. Wyjąć skwarki łyżką cedzakową a do pozostałego w garnku tłuszczu wrzucić następną partię słoniny. Po wytopieniu wyjąć skwarki a do tłuszczu dodać sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszać (uwaga: tłuszcz mocno pryska). Skwarki rozłożyć po równo do małych słoików (np. po dżemie), zalać gorącym smalcem, natychmiast zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce (polecam piwnicę :-)) Przygotowany w ten sposób smalec można trzymać w chłodzie nawet pół roku, nie zepsuje się na pewno. Nadaje się do przygotowania zasmażek do zup typu kapuśniak, fasolowa, ogórkowa, grochówka itd, do bigosu, do zasmażania kapusty na jarzynkę, do kraszenia klusek i pierogów, do placków na ostro, a nawet do smarowania pieczywa.

Porady

Zobacz też przepis na: smalec z borowikami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy