Ciasto bakaliowe z czekoladą

Ocena:

4.47 (161)

  • 2 godz. 0 min.
Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 4 żółtka,
  • 15 dag cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 l mleka,
  • 350g masła,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 5 dag płatków migdałowych
  • Dodatkowo:
  • jajko,
  • 12,5 dag margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao.

Ciasto bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjąc gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
  • 3. Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne