Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
6 łyżek cukru,
6 łyżek mąki pszennej,
cukier waniliowy,
łyżka kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
4 żółtka,
15 dag cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 l mleka,
350g masła,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag rodzynek,
10 dag gorzkiej czekolady,
5 dag płatków migdałowych
Dodatkowo:
jajko,
12,5 dag margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao.
Ciasto bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjąc gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
3. Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.