Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka oddzielić od żóltek, ubić na sztywno z odrobiną soli, nastepnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka.Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia
Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki.Pieczemy ciasta na termoobiegu w 180 st jednocześnie, w blaszkach 25x40 cm,około 15-20 min( możemy upiec ciasta każde osobno, wtedy składniki dzielimy na pół)
Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.
Komentarze