Sliwki węgierki z orzechami włoskimi.

Przepyszne śliwki nadziewane orzechami w słodkiej zalewie-idealne do lodów i deserów.

dodany przez: justi2211

Desery Przetwory

Czas przygotowania:
72godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)


Składniki:

  • 1kg śliwek węgierek-powinny być niezbyt dojrzałe
  • 1,5 kg cukru
  • 25 dag. orzechów włoskich (połówki)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Śliwki przekroić tak by można było włożyć orzech w miejsce pestki. Należy to robić delikatnie ponieważ zbyt głębokie nacięcia będą powodowały
  • że orzechy wypadną ze śliwek podczas gotowania.
  • Śliwki z orzechami zalać ciepłym syropem ugotowanym z 1kg cukru i 2 szkl wody. Odstawić na dobę.
  • Delikatnie zlać syrop
  • dodać resztę cukru
  • zagotować i odszumować(czyli zdjąć powstałą pianę)
  • włożyć (delikatnie) śliwki
  • doprowadzić do wrzenia. Odstawić na dobę.
  • Ttrzeciego dnia zlać syrop(pamiętać należy że trzeba to robić delikatnie bo w innym wypadku ze śliwek wyleca orzechy) - syrop zagotować i ciepłym zalać śliwki
  • trzy razy doprowadzić do wrzenia za każdym razem odstwaiając na 15 minut.
  • Gorące włożyć do słoików
  • zalać syropem i zakręcić.
  • Śliwki te robi się długo ale są przepyszne. Kiedy robiłam śliwki zostało mi sporo syropu
  • część zlałam i zawekowałam - super do wody
  • z drugiej części zrobiłam nalewkę-pyszna.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy