Śliwki węgierki w korzennej zalewie

Korzenne śliwki będą wspaniałym dodatkiem do deserów - możecie zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie lub dodać do zwykłego murzynka.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.55 z 11 głosów)

Składniki

  • 3/4 l octu 6%
  • 1/2 kg cukru
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta imbiru
  • 2 kg węgierek

Przygotowanie

  1. Ocet z cukrem, szczyptą soli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia. Śliwki myjemy, wycieramy do sucha, nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn, doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.
  2. Po kilku godzinach znów odlewamy płyn, powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy, zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Przygotowując zalewę do śliwek, pamiętajmy, że w trakcie marynowania puszczą one sok. Zawartość octu w rozcieńczonej marynacie będzie więc procentowo niższa.
 

owoce przetwory śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze