Śliwki węgierki w korzennej zalewie

Korzenne śliwki będą wspaniałym dodatkiem do deserów - możecie zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie lub dodać do zwykłego murzynka.

Przetwory

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Składniki:

  • 3/4 l octu 6%
  • 1/2 kg cukru
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta imbiru
  • 2 kg węgierek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ocet z cukrem
  • szczyptą soli
  • liśćmi laurowymi
  • zielem angielskim
  • goździkami
  • pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia. Śliwki myjemy
  • wycieramy do sucha
  • nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn
  • doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.
  • Po kilku godzinach znów odlewamy płyn
  • powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy
  • zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików
  • szczelnie zakręcamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Przygotowując zalewę do śliwek, pamiętajmy, że w trakcie marynowania puszczą one sok. Zawartość octu w rozcieńczonej marynacie będzie więc procentowo niższa.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy