Śliwki w syropie

doskonały dodatek do ciast i deserów

Przetwory

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.35 z 229 głosów)

Składniki:

  • Sliwki dowolna ilość
  • Po 1 łyżce cukru na 0,5 litrowy słoiczek
  • Przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sliwki umyć, przepołowić i wydrylować z nich pestki.
  • Do każdego słoika półlitrowego wsypać po 1 łyżce cukru i układać do nich sliwki dosyć ciasno, ale nie uciskać zbyt mocno.
  • Zalać zimną przegotowaną wodą i krótko pasteryzować ok. 3-5 min, aby zachowały swoją jędrność
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: