Kuchnia grecka - po prostu… prosto

W czym tkwi siła kuchni greckiej? W prostocie. Grecy jedzą to, co rośnie wokół nich; pod gorącym słońcem Grecji powstają wyśmienite dania, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Klimat tej części świata sprzyja uprawie różnorodnych roślin. Pachnące gaje oliwne, gałęzie uginające się pod ciężarem cytrusów czy winnice można tutaj spotkać na każdym kroku. Na kuchnię grecką wpływ mają sąsiedzi – Turcja, Albania, Bułgaria, Macedonia; smaki tych krajów można odnaleźć w greckich przepisach. Grecy uwielbiają oliwę z oliwek, warzywa i owoce, sery, ryby, owoce morza i mięso. Mają też swoje niepowtarzalne słodycze, a niemal do każdego posiłku podają lokalne wino. Nieprzypadkowo kuchnia grecka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

Greckie zapiekanki

Choć w tej części świata żar leje się z nieba, Grecy bardzo lubią serwować dania na gorąco, zwłaszcza z pieca. Każdy turysta, który tutaj przyjedzie, musi uraczyć się musaką (moussaką) – przepyszną zapiekanką. Robi się ją z mięsa, pomidorów i bakłażana. Kolejna typowa grecka zapiekanka to pastitsio, na którą składa się mięso (wołowina) z pomidorami, makaronem i sosem beszamelowym. W zapiekanych potrawach bardzo często lądują liście winogron. W Grecji spróbuj koniecznie pieczonych przepiórek zawiniętych w winogronowe liście. Na uwagę zasługuje też brami, czyli zapiekane warzywa, bogato doprawione solą, ziołami, czosnkiem oraz oliwą.

Warzywa i owoce spod greckiego słońca

W Grecji można dostać jedne z najpyszniejszych warzyw i owoców na świecie. Królują tutaj pomidory i bakłażany. Z grochu powstaje fava, pyszna pasta, którą najczęściej serwuje się w towarzystwie pieczywa. Jest tutaj też orientalna okra, którą bardzo często można spotkać w daniach gotowanych na Krecie. Nie można nie wspomnieć o oliwkach, które w tej części świata smakują zupełnie inaczej niż importowane do Polski. Oliwki, oprócz pomidorów, cebuli i ogórków, są podstawowym składnikiem popularnej greckiej sałatki. Podaje się ją ze słonym serem feta. W Atenach częstą praktyką jest serwowanie grubego plastra sera na wierzchu sałatki, a nie posiekanego w kostkę. A jeśli mowa o oliwkach, to niemal wszystkie dania skrapiane są tutaj oliwą z oliwek. Jeśli natomiast chodzi o owoce, w Grecji można się zajadać cytrusami, figami, arbuzami, winogronami, truskawkami.

Mięsa, ryby, owoce morza

W greckim menu najczęściej można spotkać jagnięcinę i wołowinę oraz ryby i owoce morza. Mięso – nierzadko grillowane – serwowane jest w towarzystwie świeżych warzyw, aromatycznych ziół i oliwy. Częstą praktyką jest łączenie mięsa z cytryną. Grecy jedzą też baraninę i koźlinę, np. doprawione… cynamonem. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Mięso w Grecji podaje się w formie szaszłyków (souvlaki), zapiekanek, jako pilaw (mięso z warzywami i ryżem). A teraz czas na ryby i owoce morza, czyli prawdziwy skarb Greków. Grecy uwielbiają okonie morskie, cefale złociste, dorady, tuńczyki, sardynki, skorpeny pospolite, a także kraby i ośmiornice; te drugie suszy się na sznurach całymi rzędami. Smażona ośmiornica to idealna przystawka do… ouzo, greckiej wódki.

Sery na przystawkę i nie tylko

Grecji uwielbiają sery, które podają zarówno jako przystawkę, jak i jeden ze składników potraw. W tej części świata sery wyrabia się najczęściej z mleka owczego i koziego. Trudno znaleźć popularniejszy grecki ser od fety – marynowana feta stanowi popularną przekąskę. Z mleka owczego (lub mieszkanki owczego, krowiego i koziego) wyrabia się halloumi, popularny ser pochodzący z Cypru. Kefalotiri należy do serów twardych oraz dojrzewających; jest ostry i słony w smaku. Na uwagę zasługuje też mizithra, ser z serwatki mleka owczego, o delikatnym smaku i takiej samej konsystencji. Jest często wykorzystywany w deserach. Grecy sery lubią posypywać ziołami, skrapiać oliwą i sokiem z cytryny, podawać z chlebkiem pita, świeżymi warzywami, a zwłaszcza z oliwkami. Greckie sery dobrze komponują się też ze świeżą figą i posiekanymi orzechami.

Raj słodkości - greckie desery

W Grecji słodycze są naprawdę… słodkie, głównie dzięki za sprawą dodawanego niemal do wszystkiego miodu. Króluje tutaj baklawa (bakława), czyli warstwy cieniutkiego ciasta filo przełożone miodem oraz siekanymi orzechami, zwykle doprawionymi cynamonem. Grecy swoje wielowarstwowe ciasta najczęściej kroją w małe kawałeczki. Przepyszne są kurabiedes (kourabiedes), maślane bożonarodzeniowe ciasteczka (kruche ciasto z kawałeczkami migdałów, a całość obficie skąpana w cukrze pudrze). Będąc w Grecji, koniecznie trzeba spróbować ciasteczek migdałowych (amigdalota), aromatyzowanych wodą różaną albo wodą z kwiatów pomarańczy, a także sernik grecki. Grecy uwielbiają również owoce w syropie oraz pączki, które zwykle serwuje się bez nadzienia. I oczywiście najprostszy deser świata – jogurt grecki z miodem.