Skordalia z pieczywem i orzechami

Skordalia ziemniaczana to pyszny dodatek do obiadu i sposób na nietypowe puree z kuchni greckiej. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, jeszcze ciepława i puszysta. Łatwa , szybka i lekka.

pureeSkordalia

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • 300 g czerstwego pieczywa pszennego
  • 6 ząbków czosnku
  • posiekanych
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • ok. 200 ml oliwy
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • ocet z czerwonego wina
  • sok z cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pieczywo zalewamy na 5 min. letnią wodą
  • odciskamy.
  • Wrzucamy do kielicha blendera
  • dodajemy czosnek
  • orzechy i ocet. Miksujemy
  • dolewając powoli oliwę (ilość zależy od konsystencji
  • jaką chcemy uzyskać).
  • Przyprawiamy do smaku solą
  • pieprzem
  • octem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schładzamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady

Skordalia z migdałami: 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 100 g blanszowanych migdałów miksujemy z 6 ząbkami czosnku, dużą szczyptą soli i łyżką soku z cytryny, następnie ucieramy z ziemniakami. Nie przerywając ucierania, powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej oliwy. Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy