Skordalia z pieczywem i orzechami

Skordalia ziemniaczana to pyszny dodatek do obiadu i sposób na nietypowe puree z kuchni greckiej. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, jeszcze ciepława i puszysta. Łatwa , szybka i lekka.

puree

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • 300 g czerstwego pieczywa pszennego
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • ok. 200 ml oliwy
  • do smaku: sól, pieprz, ocet z czerwonego wina, sok z cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pieczywo zalewamy na 5 min. letnią wodą, odciskamy.
  • Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy czosnek, orzechy i ocet. Miksujemy, dolewając powoli oliwę (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać).
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schładzamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady

Skordalia z migdałami: 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 100 g blanszowanych migdałów miksujemy z 6 ząbkami czosnku, dużą szczyptą soli i łyżką soku z cytryny, następnie ucieramy z ziemniakami. Nie przerywając ucierania, powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej oliwy. Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy