Skordalia z pieczywem i orzechami

Skordalia ziemniaczana to pyszny dodatek do obiadu i sposób na nietypowe puree z kuchni greckiej. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, jeszcze ciepława i puszysta. Łatwa , szybka i lekka.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 300 g czerstwego pieczywa pszennego
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • ok. 200 ml oliwy
  • do smaku: sól, pieprz, ocet z czerwonego wina, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Pieczywo zalewamy na 5 min. letnią wodą, odciskamy.
  2. Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy czosnek, orzechy i ocet. Miksujemy, dolewając powoli oliwę (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać).
  3. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schładzamy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Wskazówki

Skordalia z migdałami: 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 100 g blanszowanych migdałów miksujemy z 6 ząbkami czosnku, dużą szczyptą soli i łyżką soku z cytryny, następnie ucieramy z ziemniakami. Nie przerywając ucierania, powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej oliwy. Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

ziemniaki orzechy puree skordalia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy