SERNIK BEZ SERA

doskonała imitacja sernika:)

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 6 żółtek/ białka zachować do masy/
  • 3 szklanki mąki, można ująć mąki i dodać kakao, będzie na brązowo/
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 masło/200 gram/ extra łaciate/ czerwone opakowanie/
  • 1płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA:
  • 6 białek
  • 3 smietany gęste i kwaśne 18% po 400 ml.
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16 gram
  • 1 paczuszka wiórek kokosowych
  • 2 opak. budyniu smietankowego lub waniliowego po 40 gram bez cukru
  • ewentualnie jeszcze puszka brzoskwiń i czekolada gorzka pokrojone w kostkę, ja tym razem nie dodałam

Przygotowanie

  1. WYKONANIE CIASTA:
  2. Zagniesć ciasto. ¼ masy owinąć folią spożywczą i zmrozić.
  3. Resztą ciasta wylepić dno dużej blachy/ uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą/
  4. Przykryć folią, aby nie wysychało i schłodzić.
  5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st
  6. WYKONANIE MASY:
  7. Smietanę roztrzepać mątewką razem z budyniem/proszek/ i wanilią.
  8. Jak masa będzie jednolita dodać kokos i wymieszać.
  9. Dodać ubite białka z 1 szklanką cukru pudru.
  10. Delikatnie połączyć i przelać na ciasto w blasze.
  11. Na wierzch zetrzeć ciasto zmrożone i wstawić do gorącego piekarnika.
  12. Piekłam równo 1 godzinę.Potem uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tak ciasto przez 15 minut.
deser dla dzieci sernik kokos śmietana budyń ciasto kruche...
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze