Sernik z budyniem

Smaczny i sprawdzony przepis na dobry sernik :)

sernikiDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 ml szklanki śmietany
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Składniki na masę
  • 500 gram białego sera
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 opakowania budyniu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • tłuszcz do foremki
  • kolorowa posypka do dekoracji
  • składnik na polewę:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W misce ze składników na ciasto zagniotłam ciasto i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
  • Biały ser zmieliłam w maszynce, dodałam ugotowany i ostudzony budyń, łyżkę kaszy manny, roztopione i lekko chłodne masło. Miksowałam mikserem masę do chwili otrzymania gładkiej konsystencji.
  • Dno i boki foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyłam rozwałkowanym ciastem.
  • Masę serową rozłożyłam delikatnie na cieście.
  • Sernik wstawiłam do gorącego piekarnika na około 45 minut w temperaturze 180 C.
  • W garnuszku przygotowałam polewę: cukier wymieszałam z łyżką kakao, sokiem i dokładnie mieszałam na małym ogniu do powstania gładkiej polewy.
  • Po ostudzeniu sernik polałam polewą i posypałam kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy